Jak planować obiady dla dzieci?
Tylko rodzic wie, jak ciężkie bywa codzienne wymyślanie nowych posiłków dla dzieci. A maluchy szybko się nudzą. Istnieje niestety duże prawdopodobieństwo, że nie będą chciały przez kilka dni z rzędu jeść tej samej zupy pomidorowej bądź potrawki z warzyw i piersi kurczaka. Aby zawsze wiedzieć, co na obiad dla dzieci podać, te posiłki należy po prostu planować. Najlepiej planować posiłki z dużym wyprzedzeniem, przygotowując ich zarys na cały tydzień. Można się tym zająć np. w niedzielę. Jest to w końcu ogólnokrajowy dzień wolny, w którym każdy znajdzie tych kilka minut na stworzenie ogólnego planu dziecięcych posiłków.
Menu nie musi być jednak długie, skomplikowane i wymyślne. Dzieci akurat lubią proste jedzenie, tak więc nie należy ich na siłę przekonywać do jedzenia muli w białym winie czy indyjskich potrawek, zwłaszcza jeśli ma się ograniczoną ilość czasu, niepozwalającą na specjalne kombinacje w kuchni. Proste jedzenie to też mniej wyrzucania i większa oszczędność. Nieskomplikowane dania są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nawet świeżo upieczeni rodzice spokojnie sobie z nimi poradzą.
Aby zawsze wiedzieć, co na obiad dla dzieci, warto zawsze mieć też w lodówce czy kuchennych szafkach pewne podstawowe i uniwersalne produkty spożywcze, przeznaczone do przygotowywania zróżnicowanych potraw. Wśród nich na pewno muszą wystąpić: mleko i ogólnie nabiał, sery żółte i białe, jajka, chuda wędlina, pierś z kurczaka, ryby, gotowe mieszanki warzywne oraz pomidory w puszce. Takie produkty można dowolnie ze sobą mieszać. Zawsze wyjdzie z nich coś wspaniałego!
