Jak zrobić słony karmel?
Słony karmel to prawdziwy hit smakowy ostatnich czasów. Bardzo szybko skradł on serca tysięcy Polaków i z tego powodu dziś występuje w najróżniejszych produktach spożywczych. Niegdyś polewano nim wyłącznie popcorn. Dziś tworzy się już nawet lody czy chipsy o smaku słonego karmelu. Połączenie słodkości z nutką słoności jest naprawdę fantastyczne, dlatego każdy, kto go jeszcze nie próbował, powinien to jak najszybciej zmienić. A jak zrobić słony karmel? Wbrew pozorom nie jest to aż tak trudne. Nawet osoby stawiające swoje pierwsze kroki w kuchni powinny spokojnie poradzić sobie z tym zadaniem – i to w mgnieniu oka!
Do przygotowania prawdziwego i przepysznego słonego karmelu potrzeba wyłącznie pięciu składników. A są to: cukier, woda, śmietanka, masło i sól, którą najlepiej samemu zmielić, by miała ona jeszcze lepszy i bardziej intensywny aromat. Po zakupieniu składników i wyłożeniu ich na stół, można zabrać się do działania, by jak najszybciej móc skosztować tego rarytasu. Najpierw do niewielkiego garnka należy wsypać około cztery duże łyżki cukru. Koniecznie musi to być cukier biały, najzwyklejszy. Powinien on otoczyć całą powierzchnię naczynia, dlatego najlepiej delikatnie rozsmarować go na dnie łyżką. Następnie rondelek musi trafić na ogień. Cukier należy powoli podgrzewać (w żadnym wypadku go nie mieszając!), aż do momentu, w którym zrobi się apetycznie brązowy i lekko rumiany.
A jak zrobić słony karmel z brązowego cukru? Otóż należy dolać do niego ok. jedną czwartą szklanki wody i zacząć mieszać ze sobą oba składniki. Trzeba to robić delikatnie. Pod wpływem bardzo wysokiej temperatury woda na pewno zacznie pryskać, dlatego warto przed wykonaniem tego kroku założyć na dłonie ochronne rękawiczki. Cukier z płynem trzeba mieszać aż do momentu, w którym drobinki kryształków całkowicie się rozpuszczą. Następnie można wziąć śmietankę (najlepsza będzie ta 36-procentowa) i dorzucić kilka jej łyżek do masy. Całość trzeba znowu wymieszać, a po kilku minutach dodać do papki ze dwie łyżki prawdziwego masła oraz szczyptę soli (ilość zależy tu od osobistych preferencji). Po krótkiej chwili naczynie można ściągnąć z palnika i odłożyć na chwilę do ostygnięcia. Tak przygotowany słony karmel na pewno zadowoli niejedne kubki smakowe.
Zrobienie słonego karmelu zajmuje maksymalnie kilkanaście minut, a efekt jest powalający. Przygotowany sosik można później wykorzystać do ozdobienia wypieków czy przełożenia ciasta. Świetnie sprawdzi się również solo. Jest tak smaczny, że dzieci będą wyjadać go łyżkami.