Zakupy

Arabica czy Robusta – która kawa jest lepsza?

Planujesz rozpocząć przygodę z wysokiej jakości kawą i szukasz idealnego produktu, który skradnie Twoje serce? Dowiedz się, która odmiana cennego napoju sprawdzi się dla Ciebie najlepiej. Do wyboru masz bowiem dwie popularne mieszanki – Arabicę i Robustę. Sprawdź, jakie są różnice między i nimi i wybierz z nich tę, która bardziej przypadnie Ci do gustu. 

Dobra kawa – czym się charakteryzuje?

Kawa jest najpopularniejszym i najbardziej docenianym napojem na całym świecie. Niektórzy kochają ją wyłącznie ze względu na wyjątkowy smak, inni natomiast cenią sobie ją za korzystne właściwości zdrowotne. Napar stanowi również idealny pretekst do różnego rodzaju spotkań, dlatego często towarzyszy na przyjęciach rodzinnych czy w trakcie rozmów z przyjaciółmi. Wysokiej jakości kawa wyróżnia się przede wszystkim odpowiednim smakiem oraz aromatem. Te dwa czynniki zależne są od warunków, jakie zapewnione są w trakcie produkcji ziaren. Znaczenie mają takie kwestie jak:

  • region, w którym rośnie drzewo kawowca,
  • sposób obróbki pestek owoców,
  • staranna selekcja ziaren,
  • stopień wypalenia kawy.

Na świecie wyróżnia się dwa popularne rodzaje cennego napoju: Arabicę i Robustę. Obie z nich cenione są przez miłośników kawy. W zależności od tego, jaki charakter napoju się preferuje, takie ziarna przypadają do gustu danym „kawoszom”. Obie mieszanki można spotkać w sklepieCafe Silesia. W kolekcji sklepu znajdują się wysokiej jakości produkty, które są doceniane nie tylko ze względu na smak, ale również atrakcyjne ceny. 

Arabica i Robusta – jak rozróżnić dwie popularne mieszanki? 

Najbardziej charakterystyczną różnicą, która umożliwia rozpoznanie obu popularnych gatunków kawy, jest wygląd zewnętrzny ich ziaren. Arabica posiada bardzo płaskie pestki, które są lekko wydłużone. Ich bruzda, czyli wgłębienie, przybiera kształt litery S, dlatego jest delikatnie skrzywiona. Robusta ma bardziej owalną postać, a ze względu na środek w kształcie prostej linii, boki ziaren tej odmiany są znacznie bardziej wypukłe. Różnice w tym, jak wyglądają ziarna tych mieszanek, mają niemały wpływ na to, jaki smak i aromat oddają oba gatunki kawy. 

Arabica – co warto wiedzieć? 

Ziarna kawy, które uznawane są za gatunek zwany Arabica, pochodzą przede wszystkim z terenów Ameryki Środkowej. Niekiedy drzewa kawowca pochodzą również z Ameryki Południowej, centralnej Afryki, czy nawet z rejonów Azji. Najczęściej krzewy te rosną na górskich zboczach, dzięki czemu mają stały dostęp do dużej ilości słońca. Żyzne gleby na wyżej wymienionych terenach sprawiają, że rośliny mają spory dostęp do wilgotności, która sprawia, że kawowce rosną w odpowiedni sposób. Arabica uznawana jest za najpopularniejszą odmianę kawy ziarnistej, dlatego znacznie dominuje cały rynek. Jej ziarna zawierają około 1-1,5% kofeiny, dzięki czemu napar z nich przygotowywany jest dość łagodny, co polecane jest wszystkim osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kawą. 

Robusta – co warto o niej wiedzieć? 

Robusta sprowadzana jest przede wszystkim z terenów afrykańskich. Jej plantacje można jednak spotkać również w innych zakątkach świata. Jej krzewy nie wymagają górskich terenów oraz dostępu do odpowiedniej wilgotności, dlatego ich uprawa jest znacznie prostsza i mniej wymagająca. To sprawia również, że ziarna Robusty mają w składzie znacznie więcej kofeiny. Niekiedy jest to nawet aż 3%, co znacznie wpływa na smak i aromat zaparzonego naparu. Ze względu na tak dużą zawartość tej substancji, Robusta jest dość charakterystyczna. Cechuje się ona bowiem niemałą goryczką, a ze względu na to, przypada ona do gustu bardziej doświadczonym koneserom, których nie odstrasza gorzki posmak. 

Jaką kawę wybrać? 

Przed wyborem swojej ulubionej mieszanki kawowej, warto spróbować obu jej rodzajów. Dopiero w takim przypadku można naprawdę stwierdzić, którą z odmian się preferuje. Warto również wspomnieć, że zarówno Arabica, jak i Robusta wzmacniane są o różnego rodzaju dodatkowe nuty smakowe takie jak orzechowe, owocowe, czekoladowe czy nawet karmelowe. Takie urozmaicenie ogromnie wpływa na uzyskiwany w trakcie parzenia napoju smak. Producenci decydują się również na tworzenie mieszanek kawowych, w których wymieszane są oba gatunki.

Redakcja atomtrefl.pl

AtomTrefl.pl to dynamiczna strona internetowa poświęcona szeroko pojętej tematyce związanej z atomem i technologią jądrową. Zawiera bogate źródło informacji, artykułów i aktualności, które służą zarówno edukacji, jak i dostarczaniu bieżących wiadomości z branży. Strona ta jest znakomitym zasobem dla studentów, badaczy i wszystkich zainteresowanych tematyką energii atomowej, oferując zarówno dogłębną wiedzę, jak i najnowsze osiągnięcia w tej dziedzinie.